Kamp yapmak denilince aklınıza sadece pırıl pırıl bir güneş ve yemyeşil çayırlar geliyorsa yanılıyorsunuz. Yaklaşan kış günlerinde, hiç ayak basılmamış karlar üzerinde kamp yapmak, daha önce düşünmediğiniz kadar eğlenceli olabilir. Kış kampı, ilk bakışta çılgınlık gibi görünse de, yeterli donanım ve deneyim sayesinde korkutucu olmaktan çıkıp çok keyifli bir hâl alabilir.
Her tarafın bembeyaz örtüyle kaplı olduğu, sessizlik içinde, ıssız, koskocaman bir doğa hayal edin şimdi. Sizin de hemen içinizden iddialı bir kartopu savaşına tutuşmak gelmiyor mu? Ya da şu karşıdaki yamaçtan aşağıya son hızla kaymak? Daha önce kimsenin basmadığı, önünüzde bir çarşaf gibi uzanan karların üzerinde ilk adım izlerini açmak, size de çocuksu bir sevinç vermez mi? İşte kış kampları, sizi bir anda çocukluğunuza döndürüp, bütün bu anları yeniden yaşamanız için eşsiz bir olanak sunuyor.
Kış kamplarında, çadır içi sohbetlerin tadına doyum olmaz. Üşüdüğünüzde, çadırınızda sizi bekleyen uyku tulumunda hissedeceğiniz keyif, aynen kış günlerinde içinden çıkmak istemediğiniz yatağınızın sıcaklığı gibidir. Hele bir de yudumlanmayı bekleyen sıcacık bir kahve veya çayınız varsa değmeyin keyfinize. Dumanı tüten kahvenizi içtikten sonra çadırınızın fermuarını açıp, yamaçlardan aşağı doğru süzülerek inen karı seyretmek içinizi mutluluk ve huzurla dolduracak.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Kamp yeri için olabildiğince düzlük bir alan seçin. Olası çığ riskinden korunmak için dik yamaçların yanlarından, yıldırım ve aşırı rüzgârdan korunmak içinse tepe ve sırtlardan mümkün olduğunca kaçının. Kışın su ihtiyacınızı kar eriterek kolaylıkla çözebilirsiniz. Yaz kamplarını su kaynaklarının yakınında kurma gereksiniminiz, kışın ortadan kalkar böylece. Fakat kar eriterek elde edeceğiniz su, mineral bakımından yetersiz olduğundan, doğrudan içilmesi vücuttaki mineral dengesini bozabilir. İçine mineral katkılı toz meyve suları ya da bu iş için daha uygun olan izotonik karışımlar eklemeniz uygun olacak. Kamp yaptığınız süre boyunca kar yağışı devam ediyorsa, çadırın ağırlıktan çökmesi veya iki tentenin birbirine değip ısı yalıtımını azaltmasını önlemek için, belirli aralıklarla çadırın üzerinde biriken karı temizlemenizde fayda var.
NE ZAMAN VE NERELERE GİTMELİYİZ?
Ülkemiz kış aylarında önemli miktarlarda yağış aldığından, seçeneğiniz bir hayli fazla. Birçok yayla, kış ayları boyunca karla kaplanıyor. Bahar aylarında, İzmit ve Adapazarı çevresindeki yürüyüş rotalarının hemen hemen hepsi, kış kampçılığı için uygun. Bunların başında Kartepe, Erikli ve Delmece Yaylaları, Menekşe Yaylası ve Sülüklü Göl geliyor. Kış sporlarına ev sahipliği yapan Uludağ, kış kampçılığı için de ideal bir adres.
Köroğlu Dağları’nı bünyesinde barındıran Bolu, eşsiz doğası ile birçok alternatif sunuyor. Abant ve Yedigöller’i tercih edebileceğiniz gibi, şehirden ve insanlardan daha uzak olmak için Köroğlu’nun eteklerindeki yaylaları tercih edebilirsiniz. Kıbrısçık çevresinde de gidilebilecek birçok yayla bulunuyor.
Karadeniz boyunca uzanan dağların eteklerinde de seçenek bol. Orta Karadeniz’de Ilgazlar, Doğu Karadeniz’de ise Kaçkarlar çevresinde birçok yayla mevcut. Güneyde, tırmanış sporlarının merkezi haline gelmiş Niğde – Aladağlar Bölgesi birçok vadi sistemi ile sizleri bekliyor.
Bölgelere göre değişiklik gösterse de, kamp için uygun dönem, kasım – mart ayları arası. Ekim ve mart gibi havanın ani değişim gösterdiği geçiş zamanlarından kaçınmak gerek. Gideceğiniz güne kadar bölgedeki hava durumunu kontrol edip, fırtına ve yoğun yağış ihtimalinde kamp faaliyetini ertelemenizde fayda var. Gideceğiniz yerin yakınlarında bir kayak pisti varsa, hava ve yağış durumunu duyuran internet sitelerini takip edebilirsiniz.
Türkiye kış kampı için tam bir cennet
Gelişen malzeme teknolojisi sayesinde kış kampçılığı riskli bir hobi olmaktan çıktı. Metrekarede 75 kilogram kar basıncına, saatte 150 kilometre fırtınaya dayanıklı özel ısıtma sistemli çadırlar sayesinde kutup koşullarında bile kamp yapmak mümkün bugün. Kış kampçılığında malzemenin hafif ve dayanıklı olması çok önemli. Nano-teknolojinin kampçılık malzemelerinde de kullanılmaya başlaması, bu avantajı sağlıyor bizlere. Hiçbir malzemeniz yoksa bile, Türkiye’de size en sert kış koşullarında dahi kamp imkânı sunan seyahat acenteleri mevcut. Kış kampçılığı için olağanüstü zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. İstanbul’un yakın çevresindeki Erikli, Çiğdem, Pürenli ve Sultanpınar Yaylaları ile Yedigöller, Sülüklügöl ve Sansarak Kanyonu kış kampı için ideal. İzmit-Yuvacık sınırındaki yayla ve dağ köyleri de öyle. Kırklareli sahilindeki Kastro ve İğneada iyi birer alternatif. Kazdağları etekleri ile Kastamonu’daki Valla Kanyonu çevresi uzakları tercih edenlere. Doğu Karadeniz Yaylaları ise kışın bambaşka.
ÇADIR
Kış kampçılığında, katmanlar arasındaki hava boşluğu sayesinde yalıtım sağlayan çift tenteli çadırlar öneriliyor. Ayrıca zorlu ve soğuk şartlarda kullanılacağı düşünülürse; kurulumu kolay, iç hacmi yüksek ve rüzgâr ya da biriken yağış gibi faktörlere dayanıklı, kendi kendine ayakta durabilen kubbe tipi bir çadır tercih edilmeli.
GİYİM
Kış koşullarında ısı yalıtımı sağlayan ve nefes alabilirliği yüksek giyim hayati önem taşıyor. Hava sıcaklığına ve faaliyet yoğunluğuna göre giyilip çıkarılabilecek birçok katmanı, şu sırayla giymenizi öneririz: İç: Polyester gibi sentetik veya yün malzemeden üretilmiş ve temel amacı teri vücuttan uzaklaştırmak olan giyecekler. Ara: Değişik kalınlıklarda, tercihen polar ve fermuarlı ürünler. Dış: Rüzgâr ve su gibi dış faktörlerden korurken, nefes alabilen malzemeler.
TULUM VE MAT
Kaz tüyünden üretilmiş malzemeler daha hafif olup az yer kaplarlar, ancak fiyatları sentetik malzemelerden daha yüksektir ve ıslanmaları halinde yalıtım özelliklerini yitirirler. Kış kampçılığı için kullanılacak bir uyku tulumu, ‘mumya’ tipi denilen, ayaklara doğru daraldığı için ısıtılacak iç hacmi daha küçük bir tulum olmalı. Tulumların üzerinde, hangi sıcaklıklara kadar kullanılabileceği yazıyor genellikle. Tulumun altına serilen ve yer ile tulumun ilişkisini keserek ciddi oranda ısı yalıtımı sağlayan bir mata da ihtiyacınız olacak.
OCAK
Kış koşullarına uygun üretilmiş gaz karışımlarından (bütan propan) oluşan gaz ocaklarını tercih edebilirsiniz. Bu ocaklar, kullanım ve bakım kolaylıkları nedeniyle denenebilir. Daha kalabalık ve uzun kamplar için benzin ocakları uygun. Bunlar gaz ocaklardan daha performanslıdır, ama kullanımları daha zordur. Bunların yanında, daima sıcak su bulundurabilmek için bir termos, kampların vazgeçilmezi olan kafa lambası gibi malzemeleri de eksik etmeyin.
İlk Yorumu Siz Yapın