BALLIKAYALAR MİLLİ PARKI

İstanbul’a en yakın doğa yürüyüşü ve kaya tırmanışı alanlarından birisi olan Ballıkayalar içinden dere akan küçük bir kanyondur. Kamp ve kaya tırmanışı yapanların gözdesi, dağcıların ve izcilerin antrenman yaptıkları bir Milli Parktır.  Mevsimine göre bir çok trekking parkuru vardır. En çok rağbet edilen iki parkurdan birincisi kanyonun üstünde ilerlenen ve kampçıların, kaya tırmanışı sporu yapan tırmanışçıların içinden geçendir. İkinci yürüyüş parkuru ise kanyonun içinden dere boyundan gidilendir. Dere boyun ilerlerken çeşitli yükseltilerden, küçük göletlerden ve dereden geçiş yapılmaktadır. Yürüyşün dönüş rotası ise yine aynı yoldan yapılır. Milli Park’a giriş ücretlidir. Milli parklara ait bir tesis bulunmaktadır.

ballıkayalar

Ballıkayalar vadisi Kocaeli ili, Gebze ilçesi sınırları içerisinde tavşanlı köyü yakınlarında yer almaktadır. Ballıkayalar vadisinin uzunluğu 1.5 kilometre genişliği ise 50-80 metre arasında değişmektedir. Vadinin yüksekliği kuzeyden 5 ile 10 metre arasında başlayıp, güneyde vadinin yüksekliği 80-100 metre arasına kadar çıkmaktadır. Ballıkayalar vadisi kuzeyden güneye vadi içerisinden akan Ballıkaya Deresi ve Depremler sonucu kireçtaşlarının oyulması ile oluşmuştur. Vadi içerisine irili ufaklı göller, şelaleler görülmektedir. Havzanın tamamına yayılmış maki ve pseudomaki florası görülür. Bölgede atmaca, alaca karga, hüthüt tarla kuşu, bülbül kuşu, çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe tabiat parkı içerisinde rastlanmaktadır. Bu özelliğinin korunması ve amacıyla 1847 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Sağlam kireç taşından oluşan duvarları sayesinde Marmara bölgesinin en önemli kaya tırmanışı bölgesi olma özelliğine sahiptir. 100’e yakın kaya tırmanışı rotası ile gerçek bir kaya tırmanışı merkezidir. Bir çok sporcu ilk kaya tırmanışı deneyimini buradaki kaya bloklarında yapmıştır. Nasıl gidiliyor? D -100 karayolundan gidiliyor. Dilovası ve Gebze arasında kalan Tavşanlı köyü tabelasının görüldüğü yerden kuzeye dönülüyor. Tabelaları takip ederek yoldan yaklaşık 2 kilometre içeride Balıklayalar Milli Parkı yazısını görmek mümkün.

ballıkayalar bisiklet

ballıkayalar tırmanış

Güzergâh bilgileri: İstanbul – İzmit yönünde D–100 kara yolundan Gebze’yi geçtikten hemen sonra solda kalmaktadır. Tavşanlı köyü tabelasını görüp köye doğru ilerlenmelidir. Köyden 1000 metre sonra solda, köprüden hemen sonradır. Gebze’ye 8, İzmit’e 45 kilometre

Kocaeli’nin  Doğal hayatı koruma ve tabiat parklarından biri olan Ballıkayalar Milli parkın girişinden başlıyor. Başlangıç ( Bitiş ) noktasında bir tesiste bulunmakta. Mevsimine göre birkaç farklı rota bulunmaktadır. Dere içinden ve kanyonun üst kısmını da içine alan iki farklı rotası var. Kanyonun içinde ilerlerken dere üzerindeki kaya geçişlerine dikkat edilmeli. Yüzerek serinlemek isteyenlerde mayolarını mutlaka yanlarında bulundurmalıdırlar. Bölgede bir çok irili ufaklı şelale bulunmaktadır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir