Sırt Çantası Yerleştirme

Çantanızın rahat taşınabilmesi için iyi yerleştirmiş olması şarttır. Çantanıza yerleştireceğiniz malzemeleri seçerken herşeyi üç gruba ayırmak yardımcı olacaktır: kesin gerekli olanlar, çok işe yarayacak olanlar ve lüksler. İlk bölümün hepsinin alınması, ikinci bölümde dikkatli olunması ve üçüncü bölümde çok katı davranılması önemlidir. Çanta yerleştirirken yolda ihtiyaç duyulabilecek şeylerin şapka cebine, yan ceplere ve çantanın kolay ulaşılabilen noktalarına koyulmasına dikkat edilmelidir. Diğer malzemeler, hafif-hacimli ve ağır-yoğun malzemeler olarak ikiye ayrılmalıdır. Ağır-yoğun malzemeler çantanın dengemizi bozmaması amacıyla sırta yakın noktalara yerleştirilmelidir. Tırmanışlarda, stabiliteyi arttırmak ve tırmanırken kollara düşecek olan ağırlığı azaltmak için ağırlık merkezi daha aşağıda, bele daha yakın olmalıdır.

1- Hafif, büyük hacimli malzemeler çantanın tabanına yerleştirilmelidir.

2- Yedek giysiler tulumun üzerine ve çantanın en dış kısmına yerleştirilir.

3- Yemek ve ocak gibi daha ağır malzemeler çantanın sırta yakın kısmına yerleştirilmelidir.

4- Yürüyüş sırasında gerekebilecek malzemeler çantanın üst kısmına yerleştirilmelidir.

5- Çadır yine sırta yakın taşınabilecek malzemelerden biridir.

6- Matlar çantanın dışında alt yada üst kısımda taşınabilir.

7- Harita, pusula, gözlük gibi ufak malzemeler çantanın şapka cebinde yada yan ceplerde taşınabilir.
kampçının çantası

Bazı çantalarda sırtı korumak için yumuşak malzemeyi sırta yakın yerlere koymak gerekebilir. Eğer bu gerekmiyorsa yumuşak malzemeler çantanın dışına yakın noktalara sıkıştırılmalıdırlar. Yakıt ve diğer akıcı malzemeler mümkünse dik pozisyonda ve çift kat torbaya sarılarak yerleştirilmelidir.

Güvenli bir faaliyet için malzemenin kuru kalması çok önemlidir. Çanta kumaşı su geçirmemesi için işlem görmüş olsa bile bu onu tamamen su geçirmez yapmayacaktır. Bu yüzden yağışlı iklimlerde çanta içindeki ıslanmaması gereken (uyku tulumu gibi) malzemelerin ayrıca su geçirmez bir torbaya koyulması gereklidir.

Çantanızı yerleştirdikten sonra bir son kontrol olarak stabilliğini kontrol etmek için yapabileceğiniz, çantanızın kendi başına desteksiz dik durup durmadığıdır.!

Çantaların Sırt Sisteminin Ayarlanması

Çantalarda iki tür sırt sistemi bulunur:

1) Sabit sırt sistemleri
2) Ayarlanabilir sırt sistemleri.

Sırt sistemlerinin amacı yükün büyük kısmının bel kolonu ve bel desteği aracılığıyla omuzlardan alınıp, daha büyük ve güçlü
kas gruplarının bulunduğu kalça kemiğine aktarmaktır. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için aldığınız çantanın sırt sisteminin sizin sırtınıza uyumlu olması gerekir.

Sabit sırt sistemli çantalarda; çantalar farklı boyutlarda yapılırlar. Bu tür çantalar için sırtınızın boyutlarına dikkat ederek çantanızı seçmelisiniz. Ölçülerden emin değilseniz çantayı denemeniz doğru boyutu bulmanıza yardımcı olacaktır.

Ayarlanabilir sırt sistemli çantalarda; ise çantanın sırt bölümünde farklı yerlerde ayarlama perlonları ve tokaları bulunur. Genellikle çantanın bel kolonunun sırtta bulundugu yer ayarlanacak şekilde yapılır. Bu şekilde kolonun vücudunuza en rahat oturduğu nokta seçilebilir. Ayrıca çantanın omuz kolonlarının boyu, sırtınıza yakınlığı ve yüksekliği de ayarlanabiliyor
olmalıdır.

Ayarlanabilir sırt sistemli çantalar

1) Çanta üzerindeki tüm ayar perlonlarını buldup, gevşetin.
2) Çantanızı yüklü ve ayarları gevşetilmiş bir şekilde dikkatlice sırtınıza alın.
3) Öne eğilerek çantanın yükünü omuzlarınızdan aldıktan sonra bel kolonunu takın ve sıkıştırın. Bel kolonunun leğen kemiğinizin üzerine iyice oturduğundan emin olun ve tokasından ağırlığı omuzlarınızdan alacak ama sizi
nefessiz bırakmayacak bir sıkılığa getirin.
4) Eğer her bir omuz kolonunda resim 3`te gördüğünüz gibi bir işaret var ise; işaretlerin omuzlarınızın en üst noktasına gelmesi gerekmektedir.

Eğer omuz kolonlarında herhangi bir işaret yok ise; sırtta omuz kolonlarının sırt sisteminden ayrıldığı nokta ile boynunuzu eğdiğinizde sırtınızda çıkıntı yapan kemiğiniz ile aynı seviyede olmalı.

Daha sonra omuz kolonlarının üst kısmında bulunan perlonlar yardımı ile çantanızın vücudunuza yakınlığını ayarlayın. Daha sonra dik durarak kendinizi ve çantanızı yandan görebileceğiniz bir aynanın önünde, sırt sistemini ayarlamak için ayar perlonlarını kullanarak sırtı ayarlayın. Bunu yapmadan önce omuz kolonlarının boyu da normal, kullanacağınız bir boyda olmalıdır. Unutmayın çantanız ile ne kadar bir bütün olursanız faaliyet boyunca yükünüzü o kadar rahat taşıyabilirsiniz. Ve en son da göğüs perlonları ile omuz askılarının göğüs ayarını yapmalısınız.

Çantanız dolu iken sırt sistemini rahat ve doğru ayarlayabilirsiniz. Bir kere iyi bir şekilde ayarladığınız sırt sistemini bir daha uzun süre, değiştirip oynamadan kullanabilirsiniz.

kamp çantası

Seyahatler İçin Hafif Çanta

Seyahatler ve Interrail İçin Hafif Çanta Hazırlanması
Bir seyahat için çantanızı hazırlarken geri dönüşünüzde çantanızda hiç kirli giysiyle geri gelmeyecekmiş gibi düşünürsünüz ama aslında her gezginin başına gelir bu. Gezinin başında yanınıza aldığınız her ekstra giysiyi, yolculuğun boyunca kirli çamaşır olarak yanınızda taşımanız ve geri getirmeniz gerekecektir.

Gezinizi daha keyifli kılmak için en önemli noktalardan biri çantanızı hafifletmektir ve bu kendi başına bir sanattır.

1. Hafif bir çanta ile seyahat etmek daha rahattır ve bir çok koşulda size kolaylık sağlayacaktır.
2. Seyahatiniz ne kadar uzun sürecek olursa olsun yaklaşık olarak bir hafta yetecek giysi ile seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.
3. Eğer yanınıza mutlaka almanız gerektiğini düşündüğünüz bir şey var ise o eşyanın mümkün olduğunca küçüğünü, hafifini ve seyahate uygun olanını seçiniz.

Gerçekten O Kadar Önemli mi?

Eğer hala taşıdığınız çantanın hafif olması gerektiği konusunda ikna olmadıysanız işte size neden tüm o malzemeleri evde bırakmanız gerektiğine dair bir kaç neden;
Konfor
Seyahate başladığınızda çantanız size ağır geliyorsa zamanla çantanız daha da ağırlaşacaktır. Hafif bir çanta taşıyarak daha rahat edecek ve yoldan aldığınız hediyelikleri taşıyabilmeniz ve çantanıza sığdırmanız daha kolay olacaktır. Unutmayın eğer giysilerinizi kirlendikçe atmak gibi garip bir huyunuz yoksa seyahat esnasında çantanız gittikçe ağırlaşacaktır.

Uygunluk
Ağır bir çanta ile taksilere veya taşıyıcılara bağımlı olursunuz ki bu pahalı bir sorun haline gelebilir. Eğer çantanız hafif ve taşınması kolay olursa yürümek veya otobüs ile seyahat etmek çok daha rahat olacaktır. Üstelik yürümeniz gerektiğinde çantanın ağırlığı altında ezilmek yerine çevredeki güzellikleri inceleyebilirsiniz.

Özgürlük
Daha hafif bir çanta ile otobüs durağında, hava alanında veya tren istasyonunda gecenizi harcayacağınıza, ilgi çekici yerleri araştırma özgürlüğüne sahip olursunuz. Daha az şey taşıdığınızda çantanızın kaybolması veya çalınması konusunda daha az endişelenirsiniz.

BAŞLARKEN
İlk önce kendinizi orta büyüklükte bir çanta ile sınırlandırın. Sonra gezinizde ihtiyaç duyacağınızı düşündüğünüz eşyalarınızı bir yığın olarak bir araya getirin. Şimdi işin zor kısmı başlıyor. Bu yığın içindeki malzemelerin yaklaşık olarak yarısını geride bırakmanız gerekiyor! Nasıl mı? İşte böyle:

Bunu gerçekten tüm seyahatiniz boyunca taşımak istiyormusunuz?
Bu soruyu çantanızı yerleştirirken düşündüğünüz her malzeme için sorun. Bunların yanısıra aşağıdakileri de göz önünde bulundurun:

İhtiyaç duyacağınızı düşündüğünüzden daha az malzemeye ve daha çok paraya ihtiyaç duyacağınız neredeyse kanıtlanmış bir gerçektir.

Eğer geziniz sırasında bir şeye ihtiyacınız olursa ve siz bunu yanınıza almamış iseniz, seyahatiniz sizi nereye götürürse götürsün oralarda bulabilme şansınız vardır. Eğer bulamıyorsanız muhtemelen zaten gerçek anlamda ihtiyacınız da yoktur.

Eğer yolculuğunuz birkaç haftadan fazla sürecekse, yolculuğunuzun süreceği yere kadar ihtiyacınız olmayacak malzeme ve fazla giysileri posta ile gönderebilirsiniz. Yine aynı şekilde hediyelikleri ve artık kullanmadığınız malzemeleri evinize posta ya da kargo ile göndermek iyi bir seçenek olabilir.

Giysiler
Yolculuğunuzun ne kadar uzun süreceğinin bir önemi yoktur. Geziniz aylarca sürse dahi bir haftalık giysi ile tüm seyahatiniz boyunca idare edebilirsiniz.

Yanınıza mümkün olduğunca çok amaçlı giysiler alın. Bunların yolculuk sırasında bakımı kolay olacaktır. Örneğin, Yüksek performanslı emici malzemeden yapılmış bir gömleği bir otobüs yolculuğu sırasında da gece gittiğiniz bir Kafe`de de giymeniz mümkün olacaktır. Çabuk kuruyan sentetik giysiler hem elde yıkama kolaylığı hem de sonrasında hızlı kurumaları nedeniyle tercih edilebilirler. Ayrıca sentetik malzemelerden üretilmiş seyahate yönelik bir çok giysinin daha az koku tuttuğunu ve daha zor kirlendiğini unutmayın.

Bazı giysilerinizi evde bırakarak yerden tasarruf edin. Üç çift çorap ve iç çamaşırından fazlasını almayın. Biri yıkanır/ kururken diğerini giyersiniz ve üçüncü de yedek olarak yanınızda bulunur.

Yanınıza alacağınız giysilerin renklerinin birbirleri ile kolayca uyuşması bir avantajdır. Giysileri biribiriyle daha rahat uydurabilmek için siyahın, mavinin ve kahverenginin tonları gibi doğal renkleri seçin..

Ayakkabı
Kendinizi iki çift ayakkabı ile sınırlayın;

Yanınıza her gün kullanabileceğiniz, bileğinizi destekleyen ve sağlam bir çift ayakkabı alın. Bunlar yürürken rahat edebileceğiniz ve şehirde ve restorantlarda geçici olarak kullanılabileceğiniz yapıda olmalı.

Sandaletler, sıcak havalar ve yeterince temiz olmayan otel duşlarında giymek için idealdirler.

Sadece eğer bazı ciddi hiking veya trekking planlarınız varsa; ve/veya bana yük taşımaktan birşey olmaz ben taşırım diyorsanız bir çift ayakkabı daha çantanıza koyun. Yanınıza alacağınız ayakkabıları seçerken ayakkabıların genelde ağır ve hacimli olduğunu unutmayın.

Kişisel Bakım Malzemeleri
Yolculuğunuz uzun sürecek olsa da daima kişisel bakım malzemelerinizi ufak kaplarda taşıyın. Yolculuğunuz bir kaç ay sürecekse bile eksilen ürünleri yolda tamamlama şansınız olacaktır. Ütü, elektrikli traş makinası, saç kurutma makinası gibi aletleri evde bırakmaya çalışın. Bunlar hem ekstra ağırlık olacaktır hem de voltaj, priz, bozulma gibi bir takım sorunlarla uğraşmanıza sebep olabilecektir.

Kaynak: www.zirvedagcilik.net

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir