Kamp Ocakları

kamp ocağı

 

Kamplarımızın olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri tabi ki ateş ve ocak. Beslenme, ısınma, kar eritme ve  su arıtma ,ayrıca verdiği keyiften faydalanmak için kamp ocağımız çantamızın ayrılmaz parçası.

Yapılacak faaliyete, ihtiyaç ve ekonomik durumumuza göre farklı pek çok seçenek mevcut. Kamp ocakları genel olarak,

Benzin Ocakları

Alkol-İspirto Ocakları

Gazlı Ocaklar  

şeklinde 3 ana grup altında sıralanıyor.

1-Benzin Ocakları

Yüksek irtifa ve kış kampçılığı için ilk seçenek kuşkusuz her yükseklikte verimli yanma sağlayabilen benzinli ocaklar olmalıdır. Kulanımı gazlı, alkollü ocaklardan biraz daha zahmetlidir. Yakıt olarak kurşunsuz süper benzin, ya da saatçi benzin’i kullanılabilir. Hava sıcaklığına bağlı olarak ön ısıtma gerekebilir. Isıtma işini ocağın üzerine biraz benzin yada ispirto dökerek ya da çakmağınızla yapabilirsiniz. Zaman zaman kullandığınız yakıtın kalitesine bağlı olarak tıkanıklık problemi yaşarsınız. Tıkanıklık için yanınızda en incesinden bir iğne ya da tel taşımanız gerekli. Kullanmadan önce yakıt tankını pompalayarak benzin’in ocağa gelmesi sağlanmalıdır.Piyasada onlarca farklı marka altında şatışı yapılan benzin ocaklarının en tutulanları MSR , PRİMUS, COLEMAN gibi markalardır . Fiyat olarak Gazlı ocaklara göre yüksektir.

primus ocak

kamp ocağı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Alkol Ocakları:

Birçok dağcı tarafından kullanılan ispirto ocağı (trangia) ispirto ve alkolle yanabilir. Özel bir yemek seti içinde gizlenen bu ocakta 2 küçük tava, tencere, kapak ve asıl ocağın olduğu özel muhafaza yeri vardır. Ucuz taklitlerini bulmak veya yapmak kolaydır. Çok kısa sürede yüksek ısı üreten bu ocağın tek handikapı yanma süresinin kısalığıdır. Kullanılan yakıtın oranı çadır dolu dağcı sayısının artmasıyla artar. Çadır içinde devrildiğinde yayılan ateşin çadırı yakma olasılığı çok yüksektir. Benzinli ocaklar ile karşılaştırıldığında artısı ve eksisi daha net görülür. Fiyatları en uygun olan ocak gurubudur, evde kendinizde rahatlıkla bir alkol ocağı yapabilirsiniz.

1,2 lt Hazır Su İçin İspirto ocağı  15 dak  80 gram yakıt ile Benzinli ocak  4 dak  14 gram yakıt harcayarak kaynatır.İspirto ocağı daha çok yakıt ve zaman harcayarak kaynattığı suya benzinli ocak daha az yakıtla ve zamanda kaynatır.

alkol kamp ocağı

Makalu-Burner-ispirto-Ocagi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-Gazlı Ocaklar:

Çakmak gazı ya da Bütan-Propan gaz  karışımı ile çalışan pek çok modeli piyasada mevcuttur . Yedek gaz tüplerini tüp bayilerinden, outdoor mağazalarından büyük süpermarketlerde bulabilirsiniz. 200-500gr arası yedek tüpleri var bazı tüplerin dolumunu çakmak gazı kendiniz yapabiliyorsunuz. Tüm tüpler her modele uyum sağlayamayabilir direk tüpe vidalanlar olduğu gibi tüpün özel kartuş içine takılan modelleri var. Dezevantajı tüpler çantada çok yer kaplayabilir, aşırı soğuk ve 3000 metrenin üzerindeki irtifalarda yanma verimi düşer. Fiyat olarak alkol ocaklarından pahalı benzinli ocaklardan ucuz.

Kovea-Fireman-Dagci-Ocagi_8696_1

orgaz_mck190_mrkt_tp_cakmakli_kamp_ocagi_2_tuplu_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir