Kamp Mutfağı

kamp yemek pişirme seti2

Kamp pişirme setleri ve yemek takımları yapacağınız kampa ,mevsime, yüksekliğe göre değişmekle birlikte standart bazı ihtiyaçlarınız hiç bir zaman değişmez. Bu yazımda farklı alternatiflerden ve kendi kullandığım malzemelerden bahsedeceğim.

Piyasada alüminyum, teflon, çelik ve titanyum gibi çok farklı malzemelerden üretilmiş pişirme setlerini bulmak mümkün. Bunların farkı ağırlık, ısıya karşı duyarlık ve yalıtım, yapışmaz özellik ve fiyat olarak karşımıza çıkmakta.
En ucuz fakat malzeme olarak dayanıksız olanı alüminyum pişirme setidir. Çabuk ısınması avantaj olarak karşımıza çıksa da aynı oranda çabuk soğuması kimi kampçılar tarafından dezavantaj olarak kabul edilmekte. Oldukça yumuşak bir malzeme olan alüminyum, çantada taşınan pişirme setinin kısa süre içinde yamulmasına sebep olacaktır.

kamp yemek pişirme setiBen kamplarımda kullanmak için bu setten almıştım. Benim ihtiyaçlarımı karşılamakta yeterli oluyor. Tencere, tava ve çaydanlığını yanımda taşıyorum alkol ocağı ve rüzgar korumasına ihtiyacım olmuyor. Genelde pişirme işini ya yaktığım ateşle yapıyorum ya da gazlı minik ocağımda. Çabuk ısınıyor ufak bir ateşle işinizi yapabilirsiniz. Tutamağı önemli, yanınızda götürün ısınmadığını düşünüp tencereyi ellediğiniz anda eliniz yanabilir.

 

Teflon ve Çelik pişirme setleri:

Çelik setler son derece kaliteli ve uzun yıllar kullanabilirsiniz. Fiyat olarak alüminyum setlerin neredeyse iki katı markaya göre daha da yükselebiliyor. Dezevantajı ise kamp alanınıza sırt çantası ile ulaşacaksanız çelik setlerin ağırlığını taşıma işini göze almalısınız.

Teflon setler ise görüntü olarak güzel, yapışmıyor çelikten daha hafif ama çizilme sıkıntısı var. Teflon bir setiniz varsa metal kaşık çatal kullanmamalısınız çünkü çizildiği andan itibaren teflon özelliğini kaybeder ve her kullanımda size belli etmeden zarar verir.

teflon kamp pişirme seti

Titanyum pişirme setleri:

Son yıllarda piyasada bolca bulunan çok hafif sağlam ve bir o kadar da pahalı setlerdir. Sırt çantası ile kamp yapıyorsanız ağırlıklarından ve sağlamlığından dolayı bu malzemeyi seçmeniz iyi olur. Fakat bir alüminyum tam set fiyatına sadece tek bir tavasını alabiliyorsunuz.

kamp çatal kaşık

 

Diğer Mutfak Malzemeleri:

Çatal, kaşık, bıçak,bardak benzeri diğer  diğer malzemeleriniz bolca seçenek mevcut. Ekonomik durumunuza göre alüminyumdan titanyuma, ahşap ve plastik yüzlerce malzeme var. Benim tavsiyem yeni başlayanlar için evinizden mevcut malzemeleri kullanın zamanla ihtiyaçlarınıza göre alışverişinizi yaparsınız…

 

Benim kullandığım malzemeler:
kamp seti çaydanlık
 Alüminyum tencere,tava ve çaydanlık 50TL

 

plastik tabak

 

Adeti 2TL’ye bulunabilen plastik biraz derince tabak

 

kovea kupa

 

Paslanmaz çelik kupa 250ml 15TL

Çatal kaşıkEşimin artık kullanmadığı yemek takımından çatal,bıçak. Bedava, sayemde çöpten kurtuldular

opinel çakı

 

 

Opinel No:8 İnox çakı. Opinel in karbon çakı ve bıçakları da var çok keskinler ama suyu gördüğü anda paslanıyorlar. O yüzden seçiminizi İnox yapın. 25TL

 

Rakı bardağı

 

 

 

Akşam ateş başında kullanmak için  bardak. 6 adet 19TL. Altılı set alın çünkü taşırken çantada çabuk kırılıyorlar. (Bu bardağın kullanımı konusunda yeterli tecrübeye sahip değilseniz kullanmayın. Akşam ateş başında iki kullanımdan daha fazlası son derece tehlikelidir.)

paslanmaz ızgara

 

 

Izgara  üzerinde etinizi yemeğinizi pişirebilirsiniz. Ben kullandığıma çelik kalın telden açılır ayak yaptım ateşten belli bir yükseklikte durmasını sağlıyor. Mümkünse paslanmaz alın, çok çabuk paslanıp sağlıksız bir hal alıyor. 15TL.

 

termos Termos:  Ben sadece yaz kamplarında buz taşımak için Aladdin marka, bir litrelik termos kullanıyorum. Evden çıkmadan termos un kapağını açıp dolapta soğutuyorum içine koyduğum buz 20 saat kadar sağlam kalıyor sonrasında da eriyen buz su soğukluğunu uzunca bir süre daha muhafaza ediyor. 35TL

Tuzluk baharatlık gibi malzemeleri buraya yazmıyorum. Plastik ufak kutulardan çözüm üretebilirsiniz. Önemli olan çok yer kaplamaması ve ağır olmaması.

Ocak konusunu daha ayrıntılı olarak farklı bir konuda işleyeceğim

 

 

 

 

İlk Yorumu Siz Yapın

  1. Nisan 4, 2015
    Yanıtla

    ufak bir ızgara telini nereden bulabilir acaba? Piyasada hep saplı ve büyük boyutlarda var.

    • Nisan 5, 2015
      Yanıtla

      Merhaba,
      En pratiği bir pense ya da yan keski yardimi ile istediğiniz boyutta kesmek seklinde olur. Boylece kullaniminiza uygun iki teliniz olabilir. Kestiginiz kisimla tele ayakta yapabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir