Rafting Nedir? Türkiye nin En iyi Rafting Parkurları

Rafting, debisi bir miktarda olsa yüksek ve akış hızı ortalamanın üstünde olan nehirler üzerinde yapılan ekstrem bir spordur. Kabaca “Raft” adı verilen basit bir bot ile, oldukça azgın bir şekilde akan nehre karşı verilen bir mücadeledir Rafting. 6 – 8 kişi arasında oluşan ekipler ile yapılan bu sporun sonunda ıslanmadan karaya çıkmak istiyorsanız, ekip arkadaşlarınız ile tam bir uyum içerisinde olmanız gerekiyor.

Rafting sporu diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise hiç kuşkusuz uzunca bir eğitim periyoduna ihtiyaç duymamasıdır. Yani şunu şöyle izah edelim. Örneğin dalgıç olmak istiyorsanız, suya girmeden önce uzunca bir teorik eğitimden geçmeniz gerekir. Teorik eğitimin sonunda da yazılı bir sınava girdikten sonra artık suya girmeye hak kazanabilirsiniz. Ama denize değil, önce havuza! Havuzda başarılı olduktan sonra denize girebilen dalıcı, 4 dalışını tamamladıktan sonra ve eğer başarılı görülürse Dalgıçlık brövesini alır.

Rafting Nasıl Yapılır?

Ancak bahsi geçen sporda böyle can sıkıcı eğitim ve sınav aşamaları yoktur. Spora başlamadan önce verilen 45 dakikalık brifing ile çok rahat bir şekilde rafting yapılabilir. Bu yüzden çok da vakti olmayan ama ekstrem sporlar ile uğraşmak isteyen insanların en büyük tercihlerinden birisidir. Eğitime ihtiyaç duymayan bu spor, aynı zamanda herhangi bir kas gücüne ya da herhangi bir beceriye de ihtiyaç duymaz. Evet, bu sporda kürek çekmektir asıl olan, ancak herhangi bir kas gücüne dayalı değildir bu kürek çekme işlemi. Önemli olan doğru yerde, doğru zamanda ve diğer ekip arkadaşlarınızla uyum içerisinde kürek çekmenizdir. Dolayısıyla rafting, diğer ekstrem sporlara göre oldukça kolay yapılabilir bir spordur.

Ancak elbette ki her sporda olduğu gibi bu sporda da belirli zorluk seviyeleri vardır. Bu seviyeler Derece 1’den Derece 6’ya kadar katlanarak gider. Derece 1 genellikle debisi biraz daha düşük ve daha az şiddetle akan nehirler üzerinde yapılan, bu spora ilk defa başlamış, hatta 18 yaşından küçükler için uygun olabilecek bir derecedir.

Ama dereceler arttıkça, nehirlerin debisi ve akma şiddeti de o oranda artar. Örneğin derece 3 olan nehirlerden birisi olan Melen rafting sporu açısından zorlu sayılabilecek bir nehirdir. Özellikle bahar aylarında karların erimesi ile debisi artan Melen rafting severler için oldukça büyük bir mücadele ortaya koyar. Bunun yanı sıra Melen çayının bulunduğu Düzce raftingsporunun yapılabildiği mevsimlerde oldukça soğuk olacağından katılımcılar nehrin azgın suları ile mücadele etmenin yanı sıra dondurucu soğuklar ile de mücadele etmek durumunda kalacaklardır.

Ancak hemen hemen bütün rafting merkezleri, sporculara dalgıçların da kullandığı neopren elbiselerden verir. Bu elbiseler tamamen su ve soğuk geçirmez değildir. Ancak sizleri bir nebze de olsa soğuktan koruyacaktır. Zaten bu sporu yaparken salgılayacağınız adrenalin ve bir saniye bile durmadan yapacağınız hareketler üşümenizi önleyecek ya da en azından geciktirecektir.

Rafting’in derecelerinden söz ediyorduk. Derece 6, en zorlu nehirleri ifade eder. Debisi çok yüksek, akış hızı inanılmaz boyutlarda olan bu nehirlerde, şelaleler ve kayalar gibi sporcuları engelleyecek birçok engel bulunur. Bahsi geçen sporu yapabilmek için herhangi bir tecrübeye ve bilgi birikime sahip olmak gerekmez dedik ancak bu dereceye sahip olan nehirlerde bu sporu yapmak tecrübeliler için bile oldukça zordur. Dolayısıyla bu spora yeni başlayan insanların bu dereceli nehirlerden uzak durması tavsiye edilir.

Ancak yine de bu sporda bir miktar tecrübeli iseniz ve ekip arkadaşlarınız da tecrübeli insanlardan oluşuyor ise, bunun yanı sıra rehberiniz de bahsi geçen nehirde çok vakit geçirdiyse derecesi 6 olan nehirlerde bu sporu gene de yapabilirsiniz.  Elbette zorluk arttıkça salgılanan adrenalin ve dolayısıyla duyulan zevk de o derece artacaktır. Ancak gene de suya düşmeye, ıslanmaya, bolca su yutmaya ve üşümeye şimdiden hazırlıklı olun.

Özetle, rafting sporu diğer ekstrem sporlara nazaran daha kolay olan, herhangi bir eğitim aşaması olmayan dolayısıyla da sınava girip bröve almanızı gerektirmeyen ekstrem bir spordur. Bu sporu yapabilmek için 14 yaşını geçmiş olmanız ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıklara sahip olmayan bir bünyeye sahip olmanız gayet yeterlidir

rafting 2

EN GÜZEL RAFTİNG PARKURLARI

1. Çoruh Nehri – Artvin

Ülkemizin en değerli akarsularından Çoruh Nehri hakkında bilgi vermek gerekirse, Dünya’nın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh 466 km. mesafesi ile birkaç il geçtikten sonra ülkemizi terk eden ve Gürcistan‘dan Karadeniz’e dökülür. Doğduğu Bayburt’tan sonra İspir ve Yusufeli rotasından Artvin’e kadar yaklaşık 260 km. uzunluğundaki Çoruh’ta rafting için 4 farklı etapta bulunuyor.

  • Bayburt-İspir: 0-106 km: Zorluk derecesi 2-3
  • İspir-Çamlıkaya: 106-134 km: Zorluk derecesi 3,4,5
  • Çamlıkaya-Tekhale: 134-178 km: Zorluk derecesi 3,4,5
  • Tekkale-Artvin: 178-261 km: Zorluk derecesi 2, 3,4,5

2. Dalaman Çayı – Muğla

Türkiye’nin cennet bölgelerinden Marmaris ve Fethiye arasında yer alan Dalaman Çayı 229 km. uzunluğundadır, Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inip, Ortaca’ya 8 km. mesafede denize dökülür. Turizm bölgelerine de yakın olmasının katkısıyla yıl boyu rafting yapılır. Eylül, ekim su seviyesinin yükseldiği dönemler olup parkurun zorluk derecesi 3-4 arasındadır. Akköprü’de mevsime göre 2’ye kadar düşer.

3. Fırtına Deresi, Vadisi ve Ayder Yaylası – Rize

Doğu Karadeniz’de yer alan akarsularımızın önemlilerinden olan Fırtına Deresi sadece 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri ve kemer köprülerle, Karadeniz turlarının vazgeçilmez dudağı Rize’de konuklarına raftingle sınırlı kalmayan bir turistik değer sunan bu parkur doğal şahanemiz Çamlıhemşin dolaylarında başlayan yaklaşık 22 km’lik bir serüvene sahiptir. Parkurun zorluk derecesi mevsime göre değişmekle birlikte 3,4 ve 5 seviyelerindedir. Yağmur mevsimine de ekstra dikkat edilmelidir.

4. Melen Çayı – Düzce

İstanbul’a en yakın rafting parkuru olmasının da etkisiyle Türkiye’nin en popülerin rafting pistidir. Ankara’ya en yakın rafting parkurlarının da birisidir. Bu iki büyük kentimize 2,5 saat mesafede Düzce’deki Melen, hafta sonu rafting keyfi için şahane bir duraktır. Sadece 16 km’lik parkurda rafting yaklaşım 1,5 saat kadar sürüyor ve pistin zorluk derecesi 3 olarak sınıflandırılıyor. Sezon dışı mevsimlerde 2’ye düşebiliyor.

5. İkizdere Nehri – Rize

Karadeniz’in doğal güzelliği Rize’deki İkizdere Nehri, 25 kilometrelik üç aşamalı bir parkura sahip. Bölgede çeşitli yöresel yarışmalar da düzenleniyor. Rize Valilik Rafting Şampiyonası bunlardan biri. Anzer Yaylası gezisini de ekleyeceğiz, keyifli bir Karadeniz kaçamağı yapabileceğiniz hafta sonu kaçamağında parkur toplam 1,5 saat kadar sürüyor ve çok eğlendiriyor. Tek sorun seyahat acenteleri tarafından düzenli tur düzenlenmemesi. Zorluk derecesi 1,2, ve 3.

6.Dragon çayı (Anamur) – Mersin

Dragon Çayı (Anamur Çayı) yaklaşık 35 km. uzunluğu ile Toroslar’ın eteklerinden doğup, Kaş, Masat ve Gökçe dereleri ile birleşerek Akdeniz’e dökülür. Kılıç deresinin Anamur çayına karıştığı noktadan başlayan rafting parkuru, yaklaşık 10 km. güneyde tarihi Alaköyü’nde biter. Start noktasına Anamur – Ermenek kara yolunun 12. kilometresindeki Çaltıbükü köyü ayrımından 15 km. sonra ulaşılır. Zorluk derecesi: 1 ve 2 olan pistin bazı bölümleri mevsime göre 3. dereceye ulaşabilmekte.

7. Köprüçay – Antalya

36 bin hektarlık Köprülü Kanyon Milli Parkı; Köprüçay’ın bir kısmını ve tarihi Selge kentini kapsamaktadır. Ülkemizdeki en büyük Akdeniz servisi ormanı olan milli parkın içindeki Köprüçay parkurunun rafting zorluk derecesi 2-3 seviyesinde.Yaklaşık 10 -12 km.’lik bir bölge spor severlere keyifli saatler sunuyor.

8. Bekili Deresi & Çal Parkuru – Denizli

Amatörlere pek uygun olmayan Bekili Deresi dönemin süper valisi Recep Yazıcıoğlu tarafından keşfedilmiş. 9.5 kilometrelik parkur 3-4 zorluk derecesinde ve 4 mevsim rafting yapılabiliyor. Aynı nehir üzerinde Çal Regülatörü’nden başlayıp Hançalar Köprüsü’ne kadar uzanan 11 kilometrelik ikinci bir parkur var. Zorluk derecesi 1. Amatörler ve turistler daha çok bu parkurda rafting yapıyor. Çal Parkuru yaklaşık iki saatte tamamlanıyor.

9. Zamantı Irmağı – Kayseri

Yahyalı ilçesi içinde raftinge elverişli 21 kilometrelik bölümün 13 km.’lik bölümü kullanılıyor. 8 parkurdan oluşuyor. Daha çok profesyonellere uygun ve tur şirketleri tarafından düzenli organizasyon yapılmıyor. Toplam parkur, yaklaşık 2 saate tamamlanıyor. Kar erimesine göre mayıs ve haziranın tamamında ve temmuzun başında rafting yapılabiliyor. Çevrede görülebilecek yerler: Yedigöller, Kapuzbaşı ve Derebağ Şelaleri, Hacer Ormanları, Aksu kanyonu, Zamantı kanyonu olarak sıralanabilir.

10. Manavgat Çayı – Antalya

Rafting zorluk seviyesi yüksek olan Manavgat Çayı amatörler için biraz riskli olsa da, Antalya’nın turistik değeri ve merkezlere yakınlığı sebebiyle ülkemizin en popüler rafting parkurlarından biri. Profesyonel sporcularla birlikte ve yöreden bir kılavuz alınarak yapılmalıdır. Başlangıç noktasına ek üç kanyonun yer aldığı bu parkurda 3-4-5 zorluk derecesindeki çağlayanlar ve bazen de şelalelerden geçilmektedir.

Diğer Önemli Rafting Parkurlarından bazıları:

  • Munzur Çayı – Tunceli
  • Göksu Nehri – Silifke/Mersin
  • Barhal Çayı (Altıparmak Çayı) – Artvin

 

Kaynak-1     Kaynak-2

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir