Şile Darlık Barajı

şile darlık barajı1

İstanbu’un yanıbaşında her hafta sonu ve güzel havalarda dolup taşan Şile’ye çok yakın mesafede  saklı bir cennet Darlık Barajı. Hem kamp yapılabilecek hem trekking yapılacak, balık tutulabilecek güzel bölümleri ve rahat rotaları var.

Yaklaşık beş yıl önce tesadüf eseri bulduğum bir bölge. Her sene mutlaka gidiyorum. İlk iki yıl çok daha güzeldi son yıllarda her gidişimde su seviyesi biraz daha azalmış ve çevresindeki çöp oranını artmış olarak görmek üzücü. Son dönemde bölgeye günübirlik gezi yapan tur firmalarının bir hayli artmış olması çöp oranının neden arttığının bir göstergesi aslında. İnsan oğlu elinin değdiği tüm doğal yapılar gibi burayı da yok etmeye başlıyor. Aslında tam bir yok oluş olmasa da eski halinden eser kalmıyor.

Üç yıl önce gittiğimiz bir kampta abimle birlikte gölet kenarında sessiz bir şekilde keyif yaparken otuz, kırk metre ilerimizde tuttuğumuz çöp poşetlerinin sesi ile bir anda irkildik ikimizde kafamızı çevirdiğimizde belkide İstanbul gibi bir şehirde yaşayan çok çok az insanın görebileceği bir süpriz bizi bekliyordu. Kampımızı bir Karaca ziyaret ziyaret etmiş ve  yiyecek bir şeyler arıyordu, bizim onu gördüğümüzü  fark etmesi ve abim’in istemsiz ani hareketiyle bir anda kaçıp gitti. Fırsat olsaydı belkide bir daha hiç karşılaşamayacağımız bu güzelliği biraz daha izleyebilirdik.

karaca

Darlık İstanbul’a yaklaşık 55 km. uzaklıkta. Bir kaç alternatif yolu var. Birisi eski şile yolu üzerinde Üvezli köyü ayrımından giriyorsunuz fakat Üvezli ye girmeden devam ederek ister Ulupelit köyü yolunundan ileriye devam ederek, isterseniz de Korucu köy yolunu takip ederek göl kenarına ulaşabilirsiniz. Benim sürekli kullandığım diğer alternatif ise, Şile kavşağına kadar daha iyi ve olan yeni yoldan gidip kavşaktan Şile’ye değil Sola Ahmetli köyü yoluna girip Saklıgöl tabelalarını takip ederek önce Saklıgöl’e uğrayıp oradaki tesiste bir çay içip sonrasında Saklıgöl yanındaki yoldan (sağ-sol farketmez) biraz tırmanıp sonrasında Darlık kenarına inmek şeklinde oluyor. Yol tüm alternatiflerde göl kenarındaki ormancı yollarına kadar tüm araçların gidebileceği şekilde. Sonrası mevsime göre değişebiliyor, yağmur sonrası dönemlerde toprak yollar bozulmuş olabiliyor ama biz her seferinde binek aracımızla sorunsuz ulaştık. İsterseniz aracınızı Saklıgöl yanında bırakır çantanızı sırtlanarak bir saatlik bir yürüyüşten sonra darlık kenarına da ulaşabilirsiniz. Göl çevresinde yürüyüş son derece kolay tamamının çevresini dolaşan patika ve traktör yolları var. Susuz kalacağınızı sanmam farklı bölgelerde akan pınar ve çeşmeler var ama siz yinede yürümek isterseniz iki litre suyunuz yanınızda olsun.

darlık kamp3

darlık kamp

darlık kamp2

 

 

 

 

 

 

 

Kamp kurmak isterseniz gölet’in çevresinde çok güzel yerler var ama biraz aramanız gerekebilir çünkü bazı yerlerde gölet yamaçları çok dik bazı bölgelerde de orman çok yoğun. Yazının başlarında  karşılaştığımız Karaca’dan bahsetmiştim yani vahşi yaşam halen o bölgede devam ediyor geceleri kurtların ulumalarını bazen çok yakınınızda duyabilirsiniz. Ama biz şaşkın Karacamız dışında başka bir hayvan ile hiç karşılaşmadık. Şile yolu üzerinde ve yazın çevre köylerdeki halk özellikle hafta sonları evlerinin önüne ufak tezgahlar kurarak sebze, meyve satışı yapıyorlar alışverişinizi onlardan yapabilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir